Nyheder

Skyl tænderne med klorhexidin

Tænder, tandkødet og mundhygiejnen er det eneste på din krop, som staten ikke hjælper dig med, skulle du f.eks. få en infektion. Her er du selv ansvarlig for at få besøgt og betalt til tandlægen.

Det betyder derfor også, at du tager ansvaret på dine skuldre og gerne gøre det så billigt som muligt. Her kommer klorhexidin ind i billedet.

Døjer du med caries, plak og dårlig mundhygiejne kunne dette middel være din hjælp til en billigere tandlægeregning.

Anvend med forsigtighed

Inden du køber klorhexidin og begynder at hælde det ind i munden på dig selv, så læs op på lektion. For det er ikke legetøj eller bare som alt andet mundskyl.
Klorhexidin er et kraftigt mundskyllemiddel, som optimerer din mundhygiejne. Den fjerner de dannelser af infektion, huller mm., som der kunne være i din mund.

Det kraftige middel skal derfor tages i brug med et kløgtigt hoved, ikke med hovedet under armen. Hvis det anvendes dumt, kan du få ødelagt din mundhygiejne og opleve ubehag. Derfor skal du altid anvende midlet med forsigtighed og omtanke.

Klorhexidin kan du købe som håndkøbsmedicin. Her får du altid en brugsanvisning med, husk at følge den. Du opnår klart det bedste resultat og undgår ubehagelige følger.

Det er ikke noget farligt middel, men det skal altid anvendes med forsigtighed – det er vigtigt at understrege.

Kraftigt antibiotika og bakteriedræbende

Når klorhexidin kommer ind i munden, begynder det kraftige antibiotika at arbejde. Det finder bakteriedannelser, plak, caries mm. og går til angreb. Ligesom når tandbørsten forsøger at børste alle uvelkomne bakterier ud af din mund.

Forskellen er dog, at klorhexidin ikke skal børste. Det skal ind i munden, hvor du skal bevæge den rundt i munden i noget tid. Herefter skal det have lov at sidde uforstyrret i længere tid. Det betyder, at du ikke skal skylle efter med vand f.eks.

Stoffet går ind og spreder sig i hele munden. Det lægger en emalje rundt om tænder og tandkød. Her finder det problemerne i form af bakteriedannelse mm. og fjerner det.

Det kan sammenlignes – om end det langt fra er det samme – med at spritte hænderne af. Bakterierne nedkæmpes og tilbage er den rene mund. Dog er klorhexidin selvsagt ikke lige så skadeligt for mennesker, som håndsprit f.eks. er.

Fjerne plak og caries

Tandlæger vil ofte opfordre deres patienter til at bruge midlet, når patienten har udfordringer med plak og caries. Hvis disse ofte danner sig, og der ingen anden udvej er, må patienten benytte midlet som en hjælp for at undgå huller og urent tandkød.

Har du prøvet at få fjernet en kindtand eller en rodbehandling, kan du også have stiftet bekendtskab med midlet. Her kan det tages i brug, hvis tandlægen kan se, at der kunne opstå mulighed for infektion i munden.

Midlet bliver her brugt dagligt og kan enten holde infektionen nede eller helt fjerne den.

Lad dog være med blot at anvende midlet, uden først at forhøre din tandlæge først. Det er langt fra sikkert, at du skulle have behov for at bruge så kraftigt et mundskyllemiddel.

Er din mund sund og frisk, hvorfor så bruge penge på medicin til munden? Spørg altid tandlægen, inden du begynder på nogen form for behandling af din mund.

Intet erstatter mundens tandbørstebehov

Det skal også understreges, at du med mundskyl ikke kan undgå brug af tandbørste. Mundskyl skal bruges ud over din normale tandhygiejne.

Derfor skal tænderne stadig børstes to gange dagligt. Du skal stadig bruge tandtråd eller andet. Du kan ikke blot undlade med at passe tænder, blot fordi du bruger mundskyl.

Tandbørste er helt nødvendig for særligt at gøre det hårde arbejde i munden. Hvordan skal eller få fjerne små madrester og andet fra dine tænder?

Her skal en tandbørste ind og fjerne alle rester, bid for bid.

Brug af tandtråd er desuden vigtig, så der fjernes alle de små rester, som sidder mellem tænderne. Du bemærker dem måske ikke, medmindre det er en stor skal fra popcorn kerner.

Der kan sagtens sidde noget og irritere dit tandkød, uden at du i første omgang bemærker det. Men det skal selvfølgelig fjernes. De små stykker madrester er fulde af bakterier, som din mund gerne vil skille sig af med.

Anvend altid klorhexidin rent og efter forskrift
Når du anvender alle former for medicin, skal du altid følge anvisningerne. Alt andet er direkte tåbeligt.

Læs derfor inden brug, hvad der står på din håndkøbsmedicin.

Klorhexidin skal skylles godt rundt i hele munden. Bagefter må du ikke drikke vand, børste tænder eller spise mad i, i hvert fald en time.

Stoffet skal ind at arbejde mod dine bakterier. Hvis det skylles væk med det samme, har stoffet ikke tid til at kunne fjerne infektioner og bakterier.

Følg derfor anvisningen. Sådan opnår du altid det bedste resultat, når du anvender medicin. Anvendelse uden kendskab til produktet er aldrig at anbefale.